Multimetre Nedir? Multimetre Çeşitleri Nelerdir?
Multimetre Nedir?
Tesislerdeki sistemlerde akım, frekans, gerilim gibi birçok elektriksel parametreyi ölçmeye olanak sağlayan multimetrelerin analog ve dijital olmak üzere iki çeşidi vardır. Kullanıcıya sunduğu avantajlardan dolayı, günümüzde çoğunlukla dijital multimetreler kullanılmaktadır
Günümüzde voltmetre, cosmetre, ampermetre gibi tek bir elektriksel parametrenin değerini ölçmek üzere tasarlanmış ölçü aletleri vardır. Bu ölçü aletlerinin ölçtüğü akım, gerilim, direnç gibi birçok değeri tek başına ölçebilen ve “çoklu ölçer” anlamına gelen cihaza multimetre denir.
Multimetre Ne İşe Yarar?
Devrelerde bulunan akımları ve gerilimleri kolaylıkla ölçebilen multimetre, elektronik alanda oldukça ihtiyaç duyulan bir cihazdır. Bu nedenle günümüzde yaygın olarak kullanılır ve pek çok açıdan kullanıcısına avantaj sağlar.
Farklı farklı cihazlardan destek almadan tüm ölçümlerin tek bir alet üzerinden yapılmasına imkan tanıyan multimetre, işlerin çok daha pratik ve kolay olmasına olanak sunar. Örneğin; istenen bir elektrik devresinin bu cihazla ölçülebileceği gibi, herhangi bir elektronik sorunun ortaya çıkma durumunda da bu cihazdan yararlanılabilir. Böylece kısa sürede kolaylıkla sorunun hangi devreden kaynaklandığı bulunabilir ve gerekli işlemler yapılarak sorunun giderilmesi sağlanabilir.
Oluşabilecek elektronik sorunlarda problemin kolaylıkla saptanması ve giderilmesi sayesinde zamandan tasarruf edilmesini sağlayan multimetre, herhangi bir elektrik devresi üzerindeki ölçümlerin tamamını tek başına ölçebilecek yeterlilikte olduğu için oldukça fonksiyonel ve kullanışlı yapıdadır. Bu da aletin elektronikle ilgilenen kişiler için vazgeçilmez bir yere sahip olmasına neden olur.
Multimetre Çeşitleri Nelerdir?
Tesislerdeki sistemlerde akım, frekans, gerilim gibi birçok elektriksel parametreyi ölçmeye olanak sağlayan multimetrelerin analog ve dijital olmak üzere iki çeşidi vardır. Kullanıcıya sunduğu avantajlardan dolayı, günümüzde çoğunlukla dijital multimetreler kullanılmaktadır.
- Analog Multimetreler
Analog multimetreler eski tip ölçü aletleridir. Üzerinde gerilim değişimini net bir şekilde görmemizi sağlayan skala bulundurur. Kullanıcıya sunduğu özellikler sınırlı sayıda olduğu için genel olarak fiyatları da düşüktür. Sadece bir giriş sinyalinin çıkış değerini gösterir. Ölçebileceği maksimum AC frekansı çok düşüktür. Polaritenin önemli olduğu ölçümlerde probların ters takılması durumunda multimetre zarar görür ve genel olarak çabuk bozulmaya yatkın olduklarından dolayı pek tercih edilmezler. Elle ölçüm yapılan işlerde kullanılırlar, panolara montaj imkanı yoktur.
- Büyük boyutludur.
- Kurulumu basittir.
- Kalibrasyon manuel olarak yapılır.
- Elektriksel gürültüden az etkilenir.
- Dijital (Sayısal) Multimetreler
Dijital multimetreler, panolara montaj edilirler ve akım trafoları vasıtasıyla fazlardaki akım, gerilim, frekans, cosϕ gibi temel parametrelerin ölçümünü gerçekleştirirler. Ölçülen parametreleri üzerindeki ekran üzerinde sayısal değer olarak gösterirler. Multimetreler de haberleşme özellikleri sayesinde analizörler gibi ölçtüğü parametreleri enerji yönetim yazılımlarına gönderme ve uzaktan izlemeye imkan tanıyabilirler. Ölçtüğü parametre sayısına göre farklı versiyonlara sahip olabildikleri gibi, haberleşme özelliğinin ve kontak çıkışının olup olmamasına göre farklılaşabilmektedirler.
- Enerji yönetim sistemleri ile entegre edilebilirler,
- Fonksiyonellerdir, daha fazla parametreyi ölçümleyebilirler,
- Kalibrasyonları yapılmıştır ve kullanıma hazırdır,
- Çok yüksek doğruluk oranıyla ölçüm yaparlar
Entes ve Schneider Marka Multimetreleri İncelemek İçin TIKLAYINIZ