Voltaj Regülatörü Nedir? Schneider APC LS1500-RS Ürün Hakkında İnceleme
Voltaj Regülatörü nedir? Schneider APC LS1500-RS İnceleme
Daha önce akım korumalı priz ve güç kaynağı gibi farklı içerikler ile elektronik cihazlarımızı nasıl koruyacağımız yönünde bazı içeriklere yer vermiştik. Bugün de bu yöntemlerden biri olan Voltaj Regülatörlerine değineceğiz. Hem bu cihazların ne işe yaradığına, nasıl çalıştıklarına bakacak, hem de kullandığımız model olan APC LS1500-RS modelinin özelliklerine değineceğiz. Öncelikle dediğimiz gibi biraz Voltaj Regülatörlerinin kullanım amacından ve çalışma mantığından bahsedelim.
Voltaj Regülatörü ne işe yarar?
Elektrik tesisatlarımızda bazı sebeplerden dolayı kesintiler, kısa devre, düşük voltaj, frekans değişiklikleri ya da ani yükselmeler meydana gelebiliyor. İşte tüm bu etkenler elektronik cihazlarımıza zarar verebiliyorlar. Bu zararlar bazı durumlarda direkt olarak gerçekleşirken, bazı durumlarda ise uzun vadede karşımıza çıkıyor. Yani saydığım bu sebeplerden dolayı o sırada prizde olan cihazlarınızda bir sorun yokmuş gibi gözükse de, bu durum tekrarlandıkça cihazlarımız yıpranmaya başlıyorlar. Binlerce lira verdiğimiz oyun bilgisayarlarımız ya da cep telefonlarımız bu gibi durumlardan etkilenebiliyorlar. Bu durum kısa vadede cihazlarımızda anormal durumlar ile karşımıza çıkarken, uzun vadede ise bozulmalarına sebep olabiliyor. İşte bu gibi durumları engellemek için baş vuracağımız, kullanacağımız cihazlardan birisi de voltaj regülatörleri.
Basitçe anlatmak gerekirse cihazınızın ihtiyaç duyduğu sabit voltaj değerini sürekli olarak vermeyi sağlayan cihazlara Voltaj Regülatörü diyoruz. Şebekenize düzensiz bir değer varsa, şebeke enerjisinde yükselmeler ve düşmeler meydana geliyorsa, voltaj regülatörlerinin bu gibi negatif durumları ortadan kaldırdıklarını söyleyebiliriz.
Bazı ülkelerde farklılıklar gösteriyor olsa da ülkemizdeki voltaj değeri bildiğiniz gibi 220 volt değerine sahip. Yani şehir şebekesinden, sizin oturduğunuz binaya, hatta prize kadar 220 volt değerinde bir şebeke gerilimi geliyor. Daha önce incelediğimiz akım korumalı prizler cihazları ani artışlardan koruma amacı ile kullanılıyordu.
Voltaj düşmeleri ve yükselmelerinde ise voltaj regülatörleri devreye giriyor diyebiliriz. Yani sizin şebekenize gelmesi gereken değer normal şartlarda dediğimiz gibi 220 volt olmalı. Fakat bazı sebeplerden dolayı bu değer 160, 170 Volt değerine kadar düşebiliyor. Ya da ani yüklenmeler ile 260, 270 Volt değerlerine kadar çıktığını da görebiliyoruz. Kısacası Voltaj regülatörleri bu gibi durumlarda, yani düzensiz olarak gelen bu voltajı dengeleyerek cihazlarınızın korunmasını sağlıyor.
Voltaj Regülatörü alırken nelere dikkat etmeliyim?
Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı önemli maddeler bulunuyor. Örneğin akım korumalı priz alırken bu prizin Jul değerine bakmamız gerekiyordu. Yani ne kadar yüksek Jul değerine sahipse, koruma oranının da bağlı olan cihazlar da göz önüne alındığında o kadar yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Voltaj Regülatörü alırken ise koruma yapmak istediğiniz güç değerlerini ve ihtiyacı olan gücü belirlemeniz gerekiyor.
Bu durumu daha basit bir şekilde anlatacak olursak, kullanacağımız bir oyun bilgisayarını ele alarak örneklendirelim. Eğer voltaj regülatörünü oyun bilgisayarınızı korumak için almayı düşünüyorsanız, bilgisayarınızın ihtiyaç duyduğu güç değerine bakmanız gerekiyor. Bildiğiniz gibi bilgisayar alırken işlemci, anakart ve ekran kartı gibi bileşenlerin ihtiyaç duyduğu değere göre bir güç kaynağı ihtiyacımız oluyor. Eğer ekran kartınız 250 Watt, işlemciniz 95 Watt ve diğer bileşenleriniz de ortalama 100 - 150 Watt değerlerine sahipse, o bilgisayarı toplarken 550 ya da 650 Watt değerine sahip olan bir güç kaynağı tercih ediyoruz. Bu da bir nevi bilgisayarınızın ihtiyaç duyduğu gücü belirlemiş oluyor. Yani 650 Watt güç kaynağı olan bir bilgisayarınız varsa Voltaj Regülatörünü de ona göre seçmeniz gerekiyor.
Örneğin ele alacağımız model olan APC LS1500-RS modeli 750W değerine sahip bir Voltaj Regülatörü. Yani bilgisayarınızda 650 Watt'lık bir güç kaynağınız varsa bu modelin sizin için fazlasıyla yeterli olacağını da söyleyebiliriz. Bileşenleriniz zaten 450 Watt civarında bir güce ihtiyaç duyacağı için, kalan değeri de diğer çıkışlara takacağınız cihazlar için kullanabileceksiniz demektir. Bu model üzerinde bulunan üç farklı çıkışı göz önüne aldığımızda bilgisayarınız dışında monitör, modem ya da tercih edeceğiniz farklı bir cihazınızı da voltaj regülatörünüze bağlayabilirsiniz anlamına geliyor.
Tabii güç değeri kadar çıkış ünitelerinin önemi de tercih konusunda önemli bir yere sahip. Yani sadece oyun bilgisayarınızı ve bileşenlerini bağlamak istiyorsanız APC LS1500-RS modelinde olduğu gibi üç çıkışlı bir model işinizi görecektir. Ama daha fazla ya da daha az cihaz bağlamak istiyorsanız ona göre farklı bir model de tercih edebilirsiniz. Yeri gelmişken APC tarafında daha düşük ya da yüksek değerlere sahip voltaj regülatörü modelleri de bulunuyor. Dediğim gibi ihtiyacınız olan güç değeri ve ihtiyacınız olan çıkışları göz önünde bulundurarak bir model tercih etmeniz gerekiyor.
Son olarak kullandığımız APC LS1500-RS modelinin bazı özelliklerinden de bahsedelim. Arka kısmında açma anahtarına yer verilen voltaj regülatörünün üst kısmında ise çocuk korumalı üç farklı çıkış bulunuyor. 1 metre kablo uzunluğunun yanı sıra bulunan tüm çıkışlarda dalgalanma korumasına da yer verilmiş. 2KG ağırlığı bulunan cihazın ses seviyesi de oldukça düşük. Soğutma için fana ihtiyaç duymadığından hiç ses çıkartmıyor diyebiliriz. APC LS1500-RS modeli 40 dB'den daha düşük bir ses seviyesinde çalışıyor.